VELKOMMEN TIL HYRDEHØJ

Hyrdehøj er en nyere bydel i Roskilde. Hyrdehøj rejste sig i 2002 og er siden hen blevet udbygget. Det hyggelige navn stammer fra skoven Hyrdehøj og gravhøjen Hyrdehøj. Man opførte i den forbindelse med første etape indkøbscenteret Hyrdehøj Centeret. Hyrdehøj centeret byder blandt andet på Kvickly, Fakta, fitnesscenteret ”Life Club” og Hyrdehøj Apotek. I forbindelse med centeret ligger der en lokal tankstation med vaskehal.
Hyrdehøj skov blev anlagt i 1991. Det var Skov og Naturstyrelsen og Roskilde kommune der i samarbejde stod for anlæggelsen i den vestlige del af Roskilde. Skoven byder blandt andet på en skovfitnessrute, 4 motionsstationer og hundeskoven, der er et indhegnet område, hvor hundeluftning uden snor er en mulighed. Skoven byder også på små fiskesøer samt på pladser med borde, bænke og mulighed for at tænde bål. Naturstyrelsen har lavet et fint skriv om skoven som kan ses her: https://naturstyrelsen.dk/media/nst/Attachments/Hyrdehoejtryk.pdf
I Hyrdehøj ligger også det nyopførte Roskilde Plejecenter. Plejecenteret tilbyder foruden pleje, ambulant genoptræning, akut og rehabiliteringspladser.
Har du børn, som er i skolealderen skal, så hører de til Tjørnegårdsskolen. Skolen er en grøn skole med fokus på økologi og ressourcer i alle fag. Skolen arbejder for at opnå det grønne flag, som betyder at der er 7 trin, der skal indarbejdes. Grønt råd, grøn vision, grøn revision, grøn handleplan, grønne handlinger, grøn undervisning og informer samt involver. Et nyt og spændende undervisningsmateriale for mellemtrinet, hvor 12 naturoplevelser er særligt i fokus. Der tilbydes også naturens uge og den lille spejderuge.
Hyrdehøj byder også på Fjordskolen Lysholm, som er en specialskole som er for børn med indlæringsvanskeligheder.
For den yngste generation er Børnehuset Hyrdehøj den nærmeste institution. Børnehuset Hyrdehøj er et grønt børnehus, som har fokus på ude liv og vild natur. Især den store legeplads, som ligger få meter fra Hyrdehøjskoven, er her en stor medspiller. Legepladsen byder blandt andet på højbede, en sansehave, et drivhus og flere områder af pladsen er omlagt til ”vild med vilje” have. Børnehuset beskriver selv at de inviterer naturens vilde dyr (pindsvin, ænder, fugle og insekter) ind i haven.
Hos ROAR Atletik dyrkes der løb, kast og spring med styrke, smidighed, spændstighed, hurtighed. Det hele foregår på Roskilde Atletikstadion i den sydlige del af Hyrdehøj. Klubben tilbyder træning indenfor baneatletik for alle aldersgrupper, børn, unge, seniorer og veteraner på alle niveauer. Ved siden af Roskilde Atletikstadion ligger Roskilde Rollespilslaug, der er en forening for børn og voksne. Forenings målsætning er at sprede rollespil ud til alle der har lyst. De holder til i ”Hytten”, hvor der bl.a. kan købes sodavand. Af arrangementer har de blandt andet afholdt ”Bøllekøller til folket”, ”Minispilgang: det 10. kompagni” og livestreamet workshops. Et af rollespillene hedder RoS Live, som spilles i Hyrdehøj Skoven. I Rollespillet er magi, riddere, elvere og orker et naturligt element.
Mellem Tjørnegårdsskolen og atletikstadionet ligger Lysholmbadet, der er et varmvandsbassin, som i dagligdagen bruges af Fjordskolen Lysholm. Om eftermiddagen og i weekender bruges det af foreninger. Det er ikke muligt at bruge badet offentligt.
Skal du med offentlig transport kører bus 201A fra Svogerslev via Roskilde st. og Himmelev til Trekroner. Bussen stopper i den nordlige ende af Hyrdehøj flere steder langs Holbækvej.