VELKOMMEN TIL SVOGERSLEV

Svogerslev er beliggende vest for Roskilde og har lidt over 4.000 indbyggere. Svogerslev består primært af villaveje med parcelhuse opført i perioden 1960-1980. Landsbyen har dog også en ældre kerne beliggende omkring byens gadekær, ved Bygaden tæt ved Svogerslev Kirke. Enkelte hovedbygninger fra tidligere gårde er også at finde i dette område. Navnet Svogerslev betyder formentlig "Suauers Levn" og henviser til det område, der har tilhørt storbonden Suauer. Forklaringen på oprindelsen er første gang nævnt i 1257.
I byen ligger også Svogerslev Kro, som er en gammel landevejskro opført i 1600-tallet. Kroen fik i 2021 en ny forpagter – den lokale Peter Møller, og han vil videreføre den traditionelle kro mad tilført et a la carte kort med Peters pust med frisk fisk, masser af grønt, godt dansk kød og god, sund mad til de mindste.
Lige over for Svogerslev Kro findes byens indkøbscenter. Her finder du en supermarkedet Meny, en bager og Frisør Meloh. I umiddelbar nærhed ligger også byens Netto.
I Svogerslev er der to skoler. Lynghøjskolen er byens folkeskole og har omtrent 550 elever fordelt på klassetrinene 0.-9.klasse og næsten alle klassetrin har 3 årgange. Skolen er beliggende i den sydlige ende af Svogerslev og har rummelige faglokaler, teatersal, gode idrætsfaciliteter og grønne omkringliggende områder. Derudover er specialskolen Nordgårdsskolen, med lidt over 30 elever, også beliggende i Svogerslev. Nordgårdsskolens formål er at udvikle eleverne bedst muligt skolefagligt, følelsesmæssigt, kognitivt, socialt og adfærdsmæssigt, og således give eleverne kompetencerne til at være selvhjulpne og kunne klare sig i voksen tilværelsen. Til den yngste generation er der institutionerne Børnehuset Kongehøjen, Børnehuset Troldhøj samt Børnehuset Lyngbakken, som alle er integrerede institutioner.
Svogerslev er kendt for sit stærke foreningsliv, som føres an af Svogerslev Boldklub beliggende i den østlige ende af Svogerslev for enden af Tværengen. Her trænes der fodbold og spilles kampe i ivrig stil og klubben rummer alle generationer - fra 5 års alderen til super veteran/old star. Er man ikke til fodbold, tilbyder Svogerslev Gymnastikforening gymnastik og bevægelse for alt fra babyer til seniorer. De tilbyder et yderst varieret program med alt fra zumba, CrossGym, floorball, pilates, yoga mv. Foreningen tæller næsten 400 medlemmer. Aktiviteterne forgår i salen på Nordgårdsskolen, i Lynghøjhallen ved siden af Lynhøjskolen eller i Salen ved siden af Lynghøjhallen.
Søger man natur og frisk luft, så tilbyder Svogerslev på rige naturoplevelser. I Svogerslevs ”baghave” ligger Lynghøjsøerne, som består af tre søer, der engang var en del af Svogerslev Grusgrav. Ud over at tage en dukkert i en af de tre søer, er der også mulighed for at fiske, hvis du har fisketegn eller at overnatte i et af de to shelters, der befinder sig ved den vestlige sø. Ved Lynghøjsøerne er der desuden indrettet et særligt område, hvor hunde må færdes løst samt en hundetræningsbane. Derudover ligger en af Danmarks Nationalparker, Skjoldungernes Land, lige nord og vest for Svogerslev. Skjoldungernes Land rummer hele 170 kvadratkilometer med enestående natur, kulturhistorie og nogle af de smukkeste landskaber i Danmark. Her er utallige vandre- og cykelstier, besøgscentre og friluftsmuligheder i nationalparken, som giver de besøgende mulighed for selv at opleve naturen, kulturhistorie og det smukke landskab helt tæt på.
Af offentlig transport findes der to ruter. 201A kører fra Svogerslev via Roskilde St. til Trekroner. 230R fra Roskilde St. til Frederikssund. Undervejs stopper den bl.a. i Svogerslev, Gevninge, Lyndby, Kirke Hyllinge, Skibby og Jægerspris.